Tidslinje: Vad händer efter EU-valet?

Published On: 2024-06-07Last Updated: 2024-06-10

10 juni – framåt
De nyvalda parlamentarikerna formerar sig i politiska grupper. Socialdemokrater i en grupp, moderater och kristdemokrater i den konservativa gruppen EPP, Centerpartiet och Liberalerna i den liberala gruppen, Miljöpartiet med de gröna, Västerpartiet med vänstern etc.. Frågan är vad som händer på den yttersta högerkanten. Det finns i dagsläget två grupper, ECR och ID, där Sverigedemokraterna sitter med i den förstnämnda. Kan de gå ihop till en grupp, dvs kan nationalistiska partier samarbeta på EU-nivå?

17 juni: Informellt toppmöte
EU:s stats- och regeringschefer träffas informellt för att påbörja diskussionen om vem de vill utse till kandidat som EU-kommissionens ordförande – också med hänsyn till valresultatet. Blir det von der Leyen eller någon helt annan? De andra EU-toppjobben diskuteras också, exempelvis Rådets ordförande, som i dagsläget är belgiske Charles Michel.

27-29 juni: Formellt EU-toppmöte om den strategiska agendan
Ett formellt toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer för att dels ta vid de informella diskussionerna om EU-kommissionens ordförande, dels för att anta den strategiska agendan 2024 – 2029. Den strategiska agendan är EU-ländernas övergripande strategi om vad de ser att EU bör fokusera på under den kommande mandatperioden:

  • Säkerhet och försvar
  • Resiliens och konkurrenskraft
  • Energi

16 juli: Europaparlamentets första plenarmöte för mandatperioden 2024 – 2029
Möjlig omröstning om EU-kommissionens ordförande, med förutsättning att Rådet enats om en kandidat och att denna kandidat tror sig ha tryggat stöd i minst 361 röster (majoritet).

Mötet efterföljs av de första utskottsmötena 22-25 juli. Det blir alltså senast klart under dessa datum i vilka utskott de nyvalda parlamentarikerna kommer att sitta i, och vilka som får de inflytelserika utskottsposterna som ordförande och vice-ordförande.

Mer om vilka utskott de svenska toppkandidaterna föredrar här.

16-19 september: Val av EU-kommissionens ordförande
Om EU:s stats- och regeringschefer i Rådet enas om en kandidat enligt tidsplanen, kommer de nyvalda ledamöterna i Europaparlamentet rösta för eller emot vid det andra plenarsammanträdet (om det inte skedde redan vid det första sammanträdet i juli). Förra gången antogs von der Leyen med endast 8 röster.

Oktober – november: Utfrågning av de blivande EU-kommissionärerna
Europaparlamentet har hearings med varje EU-lands kandidat till att bli kommissionär. Ofta långa och tuffa utfrågningar rörande det område den blivande kommissionärerna ska ansvara för.

1 december: Den nya ordföranden för Europeiska rådet tillträder
Europeiska rådets arbete leds av dess ordförande, som väljs med kvalificerad majoritet för två och ett halvt år. Mandatet kan förnyas en gång. Till presidentens uppgifter hör att vara ordförande vid Europeiska rådets möten och att leda dess arbete.

16-19 december: Europaparlamentet röstar om nya EU-kommissionen
Europaparlamentet röstar för eller emot hela kommissionen.

1 januari 2025: Om parlamentet röstar ja, tillträder troligen den nya EU-kommissionen den 1 januari 2025.

Mer information:
Europaparlamentets tankesmedja: Timeline to new EU institutional leadership (2024-04-25)
EU-bloggen Brors och Elvis om Europa: SD:s fotbyte om Putinkramande partier förändrar spelplanen för EU-valet (2024-06-24)
Anders Liljeheden, Sveriges Radios Brysselkorrespondent: Kan en svensk få toppjobb i EU? (2024-01-19)
Pia Gripenberg i DN: Kvinnorna som kan komma att styra EU (2024-06-10)

Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
Kontorschef

+32 495 79 13 92