Vad händer med EU:s framtida klimatpolitik?
Ett nytt EU-klimatmål till år 2040 ska tas fram samtidigt som en upptakt till Europaparlamentsvalet i juni 2024 börjar skönjas och en ny grön industripolitiken lanserats. Så hur går diskussionerna på EU-nivå om klimatpolitiken efter år 2030 och vilka faktorer finns det som påverkar? Det ska denna artikel försöka bena ut.
Under våren 2023 har en mycket stark skärpning av EU:s samlade klimatlagstiftningar (det så kallade 55-%-paketet) antagits, med målet att minska växthusgasutsläppen med 55 procent till 2030. Att lagstiftningen till år 2030 nu är klar betyder dock inte klimatpolitiken inte längre skulle vara aktuell på EU-nivå – tvärtom! För nu börjar arbetet med fortsättningen, det vill säga motsvarigheten till 55%-paketet, men med målår 2040. Nedan redogörs för fyra faktorer som kommer påverka den framtida europeiska klimatpolitiken:
Vad händer nu?
Diskussionerna kring var 2040-målet ska läggas kommer tas upp igen under sommaren och intensifieras ju närmare vi kommer tidpunkten för kommissionens förslag. Parallellt kommer valkampanjandet också sätta igång under hösten och där kommer vi också kunna se hur stort klimatfrågan får. Slutligen, gällande den nya industripolitikens inflytande kan det vara värt att följa den budgetöversyn som EU-kommissionen föreslog den 20 juni – kommer medlemsstaterna godkänna en höjd budget redan under denna mandatperiod och var landar förslaget om plattformen för strategisk teknik?
Kontaktperson på Central Sweden
Ebba Bjerkander
EU-strateg inom energi, klimat och ett hållbart samhälle samt transport och infrastruktur
+32 495 79 13 92